Henkilöpalvontaa

Mistä fanitus saa alkunsa? Kertokaa minulle se hetki, kun aivoissa nyrjähtää?

IMG_1301Näyttelijä Risto Korhosen kohdalla se tapahtui viitisen vuotta sitten. Näin hänet Tampereen Teatterin lavalla New Karleby -näytelmän pikkuhyeenan roolissa. Nauratti ja itketti, osin samaan aikaan. Sen näytelmän menin katsomaan heti uudestaan. Tiesin siltä istumalta, että se oli menoa.

 

Risto Korhonen ei ollut lajissaan ensimmäinen. Jo parisenkymmentä vuotta sitten livautin eräälle palvomalleni kuvanveistäjälle pitkään ja ajatuksella napustelemani meilin. Ihailun huuruissani selvensin hänelle tuntemuksiani hänen veistotaiteensa mestariteoksista. Helpotti purkaa tuntoja juuri kuvataiteilijalle itselleen, koska taideteokset aiheuttivat minussa kuohuntaa ja vain hän niiden synnyttäjänä tiesi, mistä ne olivat lähtöjään.

Muutaman päivän kuluttua sain häneltä vastauksen! Taiteilija kertoi olevansa iloinen, että hänen tuotoksensa olivat liikuttaneet jotakuta. Kirjoittelimme silloin tällöin, minä luonnollisesti useammin kuin hän. Koska taidepiirit ovat pienet, kohtasimme myöhemmin ja pääsin jopa juttelemaan. Pyysin nimikirjoituksen. Tärkeimpiä olivat kuitenkin hänen taidenäyttelynsä. Ne olivat niin hienoja, että vieläkin herkistyn niitä muistellessani.

 

Sittemmin henkilöpalvontani kohteeksi ovat päätyneet niin radiopersoonat kuin tosi tv-taiteilijatkin. He ovat tavallisen oloisia ihmisiä, joissa pintakarkin alla kuplii jotain hämmentävää, kenties salattavaa. Kun tohkeissani puhun heistä, saan usein vastauksen, ettei keskustelukumppanini tiedä kenestä puhun.

Ihastelen heidän tekemisiään, mutta ennen kaikkea viehätyn henkilöstä, joka onnistuu aikaansaamaan minussa täpinän. Yritän välillä analysoida, mistä se johtuu. Mitä yhteistä voi olla Markus Copperilla, Jaajo Linnonmaalla ja Risto Korhosella? Ainakin jokainen heistä tuottaa teoksia, jotka rouheudessaan aiheuttavat nahkaani kukonlihan. Tunnen pääseväni osingoille, olen etuoikeutettu.

 

Menneenä kesänä seurasin Risto Korhosta Komediateatterin katsomosta ja syksyllä näen hänet taas tutulla kotinäyttämöllään Tampereen Teatterissa. Jaajosta pääsen nauttimaan erityisesti Miljonäärijuontajana, jonka liveyleisöönkin onnistuin pääsemään vierailulle, ja Markus Copperin taiteen kanssa olemme pitkästä aikaa kasvokkain Galleria G:ssa.

Tästä tulee ihana syksy.

 

Jätä kommentti

css.php